Stil jete

Pse biem në dashuri?

Pse biem në dashuri?

Dr Anna Machin

Në nivelin më bazik, dashuria ka të bëjë me mbijetesën e individit dhe specieve. Njerëzit janë shumë bashkëpunues, ne duhet të bashkëpunojmë për të mbijetuar, për të fituar njohuri dhe për të rritur pasardhësit tanë. Por bashkëpunimi nuk është i lehtë. Në një botë ideale ne do të jetonim të lumtur në vetmi duke bërë atë që dëshironim dhe duke mos pasur nevojë të merrnim parasysh nevojat ose kërcënimet e të tjerëve.

Të jetosh në grup do të thotë që ne duhet të konkurrojmë dhe të koordinojmë lëvizjet tona, të ekzistojmë brenda një hierarkie dhe të sigurohemi që të mbajmë sytë nga ata që mund të gënjejnë, mashtrojnë dhe vjedhin.

A është dashuria vetëm çlirim hormonesh?

Dashuria evoluoi për të na dhënë përparësi për të filluar dhe mbajtur marrëdhëniet me të dashurit, fëmijët, familjen dhe miqtë, të cilat ne i kërkojmë thjesht për të qëndruar gjallë dhe për të përjetësuar gjenet tona. Dhe kjo përparësi biologjike vjen në formën e një grupi prej katër hormonesh që mbështesin tërheqjen dhe dashurinë: oksitocina, dopamina, serotonina dhe beta-endorfina.

Oksitocina është e rëndësishme gjatë tërheqjes pasi ul pengesat tuaja për të filluar marrëdhënie të reja duke qetësuar amigdalën, qendrën e frikës të trurit tuaj, që do të thotë se jeni të sigurt kur i afroheni një njohjeje të re.

Dopamina lëshohet gjithmonë në të njëjtën kohë me oksitocinën. Dhe është kimikati i shpërblimit të trupit tuaj dhe lëshohet sa herë që bëni diçka që ju pëlqen.

Këto kimikate veprojnë kryesisht në zonën limbike të trurit, në thelbin e tij të pavetëdijshëm. Kjo ndodh sepse tërheqja, ose epshi, është fillimisht një ndjesi thjesht instiktive dhe e pavetëdijshme. Ulja e serotoninës çliron elementin obsesiv të dashurisë. Ndryshe nga kimikatet e tjera, serotonina bie në fillim të një marrëdhënieje, kjo është arsyeja pse mendja juaj tenton të mbingarkohet me mendime për dashurinë tuaj të re.

Dhe së fundi, ne kemi beta-endorfinë. Ky është hormoni i dashurisë afatgjatë. Njerëzit mund të jenë në marrëdhënie për dekada të tëra dhe oksitocina, në veçanti, nuk është aq e fuqishme sa të mbështesë dashurinë në planin afatgjatë. Më tej, oksitocina lëshohet kryesisht në sasi të konsiderueshme vetëm në situata që lidhen me dashurinë seksuale dhe riprodhuese, që do të thotë se nuk është në gjendje të mbështesë miqësinë për mbijetesën njerëzore.

Por beta-endorfina funksionon sepse është një opioid, si heroina ose morfina. Ajo funksionon sepse ne bëhemi të varur nga ata që duam.

Për shkak se beta-endorfina mbështet dashurinë, në vend të epshit, të dyja zonat e pavetëdijshme dhe të vetëdijshme të trurit tonë janë rekrutuar, që do të thotë se njerëzit mund ta përjetojnë dashurinë si një nxitje ose emocion instinktiv që përfshin epshin, zemërimin ose kënaqësinë, por edhe si një proces i ndërgjegjshëm që përfshin reflektim, besim, ndjeshmëri, vëmendje dhe planifikim.

Tiranapost.al.Z.B