Sociale

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022

"Financial Times" has published the list of the 25 most influential women in the world for 2022.

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022

Divided by categories: leaders, heroes and creators, the list starts with Oleksandra Matviichuk, a 39-year-old lawyer and human rights activist. She has persistently collected evidence of war crimes in Ukraine through the Center for Civil Liberties, which she directs.

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022

In second place was Ketanji Onyika Brown Jackson, the first black woman to ascend to the US Supreme Court in its more than 230-year history.

Më tej në këtë listë ndodhen emra grash të njohura, artiste, shkrimtare, kampionia e tenisit e cila i dha lamtumirën karrierës së saj këtë vit, Serena Williams, por nuk mungojnë as gratë e Iranit që frymëzuan popullin vendas në protesta në kërkim të lirive të shtypura në këtë vend, fituesja e çmimit Nobel në letërsi, Annie Ernaux, apo dhe Meghan Markle:

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Frances Bellettini, CEO e shtëpisë së famshme të modës, Saint Laurent
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Jane Fraser, drejtoreshë ekzekutive e një prej bankave më të mëdha në botë, Citigroup
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Karen Lynch, CEO e kompanisë më të madhe të kujdesit shëndetësor amerikan, CVS
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Sanna Marin, Kryeministre e Finlandës (Këtë vit ajo ka udhëhequr thirrjet për sanksione kundër Rusisë dhe ka nxitur hyrjen e Finlandës në NATO)
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Francë Elena Marquez Mina, zëvendëspresidente e Kolumbisë
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Mia Mottley, Kryeministre e Barbados
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Sherry Rehman, Minister of Climate, Pakistan
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Serena Williams, tennis champion
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Amanda Blanc, CEO, Aviva
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Jamie Fiore Higgins, writer
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Rebecca Gomperts, physician
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Rina Gonoi, Former soldier, Japan
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Women of Iran, also called freedom fighters

The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Paula Kahumbu, activist
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
MacKenzie Scott, filantropist
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Sarina Wiegman, coach of the women's football team in England
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Michelle Yeoh, actor
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Tsitsi Dangarembga, writer, activist
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Billie Eilish, singer
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Annie Ernaux, writer, winner of this year's Nobel Prize in Literature
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Anne Imhof, artiste
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Meghan Markle si Podcaster
The Financial Times' 25 Most Influential Women of 2022
Domee Shi director and screenwriter