Lajme nga Bota

Pierre Agostini, Ferenc Krausz dhe Anne L’Huillier fitojnë çmimin Nobel për fizikë

Pierre Agostini, Ferenc Krausz dhe Anne L’Huillier fitojnë

Pierre Agostini, Ferenc Krausz dhe Anne L’Huillier janë fituesit të këtij viti të çmimit ‘Nobel’ për fizikë, i cili u shpall në kryeqytetin suedez Stokholm të martën në mëngjes.

Tre fituesit e ‘Nobel-it’ në fizikë, prezantuan metodat eksperimentale që gjenerojnë pulse drite attosekondë për studimin e dinamikës së elektroneve në materie.

Çmimi në mjekësi u shkoi studiuesve të mRNA, shtetasve amerikanë me origjinë hungareze, Katalin Kariko dhe Dreë Ëeissman, për teknologjinë e tyre novatore që hapi rrugën për vaksinat kundër COVID-19.Çmimet për kiminë, letërsinë dhe paqen janë planifikuar të jepen të mërkurën, të enjten dhe të premten në Stokholm, ndërsa çmimi për ekonomi do të shpallet më 9 tetor.

Fituesit marrin një diplomë të çmimit Nobel, një medalje ari dhe një çek. Shuma e çekut këtë vit është rreth 1 milion dollarë.