Art dhe Kulturë

Zbulohet letra e hapur/ Pirro Mani, Viktor Zhusti, Spiro Duni dhe 65 artistë kërkojnë Teatër të ri Kombëtar

Komuniteti i artistëve kërkon në bllok ndërtimin e një godine të re moderne të Teatrit Kombëtar. 65 emrat më në zë të aktrimit, regjisurës e fushave të tjera të artit kanë nënshkruar një letër të hapur dërguar krerëve më të lartë shtetërorë, Presidentit të Republikës, Ilir Meta, kryetarit të Kuvendit, Gramoz Ruçi, kryeministrit, Edi Rama, kryetarit të Bashkisë Tiranë, Erion Veliaj dhe ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro, me anë të cilës shprehim dakordësinë dhe nevojën urgjente për një godinë të re të Teatrit Kombëtar.

Më poshtë letra e plotë e 65 artistëve:

SH.T.Z. Ilir Meta, President i Republikës së Shqipërisë

Z. Gramoz Ruçi, Kryetar i Parlamentit Shqiptar

SH.T.Z. Edi Rama, Kryeministër i Shqipërisë

Znj. Mirela Kumbaro, Ministre e Kulturës

Z. Erion Veliaj, Kryetar i Bashkisë Tiranë

Ne artistët nënshkrues të kësaj deklarate, të vëmendshëm dhe të ndjeshëm ndaj debatit aktual rreth vendimmarrjes për godinën e Teatrit Kombëtar, gjithashtu të vetëdijshëm se kjo vendimmarrje do të ketë ndikim shumë të rëndësishëm në jetën kulturore dhe shpirtërore të publikut, dëshirojmë t’i bëjmë me dije të gjithë opinionit publik se:

Shprehim dakordësinë tonë dhe nevojën urgjente për një godinë të re të Teatrit Kombëtar, një godinë e cila t’u shërbejë artistëve dhe mbi të gjitha publikut, i cili edhe pse në kushte tërësisht të papërshtatshme, për asnjë moment nuk e ka braktisur skenën e teatrit.

Ne artistët e skenës, shprehim vullnetin dhe njëkohësisht edhe kërkesën, në funksion edhe të transparencës që i shërben forcimit të besimit në këtë proces, për përfshirjen tonë në mënyrë të domosdoshme në komisionin e negocimit që do të ngrihet për zhvillimin e projektit të ri, me qëllim për të qënë pjesë e vendimmarrjes që ka të bëjë me ngritjen e godinës së re të Teatrit Kombëtar.

Po kështu, shprehim mendimin tonë paraprak, para nisjes së negociatave, se prona që zotëron Teatri Kombëtar, duhet të shfrytëzohet ekskluzivisht për godinën e re të Teatrit Kombëtar, duke mos e cënuar dhe duke mos lejuar tjetërsimin e asnjë pjese të kësaj prone, apo vendosjen e saj në favor të partnerit privat për zhvillimin e pjesës tjetër të projektit.

Teatri është një institucion kombëtar, dhe për këtë arsye ne kërkojmë një proces transparent, që qartëson jo vetëm grupin e artistëve, por edhe të gjithë publikun, në lidhje me procesin e nisjes së ndërtimit, afatin konkret të përfundimit të kësaj godine dhe vënien e saj në funksion të publikut.

I bëjmë thirrje të gjithë faktorit politik që të mos e përdorë çështjen e ndërtimit të godinës së re të Teatrit Kombëtar për qëllime meskine të politikës së ditës. Kjo vendimmarrje ka rëndësi historike dhe kombëtare; impakti i saj shkon përtej palëve dhe aktualitetit politik.

Kërkojmë dhe inkurajojmë të gjitha institucionet vendimmarrëse ekzekutive dhe legjislative t’i japin rëndësinë e duhur me përgjegjësi jo vetëm ligjore, por edhe qytetare kësaj çështjeje. Koha për vendimmarrje në lidhje me këtë çështje tashmë ka ardhur.

Prej momentit kur mendimi i ekspertizës institucionale që ka lidhje me arkitekturën, inxhinierinë e ndërtimit, zjarrfikësit etj., është shprehur në formë të qartë në lidhje me këtë çështje, çdo ditë që kalon është thjesht humbje kohë me debate të cilat mund t’i shërbejnë kujtdo, por jo interesave të publikut dhe Teatrit Kombëtar.

I gjithë ky proces, kërkon një bashkërendim dhe mbi të gjitha besim midis palëve, për të ngritur më në fund një godinë bashkëkohore dhe moderne të Teatrit Kombëtar, në shërbim të artistëve dhe publikut tonë artdashës.

 1. Pirro Mani
 2. Fatos Haxhiraj
 3. Drita Haxhiraj
 4. Artan Imami
 5. Gezim Kame
 6. Viktor Zhusti
 7. Pellumb Kulla
 8. Bashkim Hoxha
 9. Luftar Paja
 10. Haxhi Rama
 11. Eva Alikaj
 12. Josif Papagjoni
 13. Berina Kokona
 14. Spiro Duni
 15. Laert Vasili
 16. Zamira Kita
 17. Sotiraq Bratko
 18. Guri Koҫo
 19. Hervin Ҫuli
 20. Indrit Ҫobani
 21. Genc Shkodrani
 22. Lulzim Zeqja
 23. Armando Bora
 24. Gazmend Paja
 25. Genti Deҫka
 26. Andia Xhunga
 27. Adelina Muҫa
 28. Gent Hazizi
 29. Ardian Cerga
 30. Arben Kumbaro
 31. Kastriot Ҫaushi
 32. Petrit Malaj
 33. Inis Gjoni
 34. Kozeta Bakiu
 35. Flaura Kureta
 36. Elia Zaharia
 37. Laedia Hajdari
 38. Genti Kame
 39. Erion Kame
 40. Mateus Frroku
 41. Kristo Ҫala
 42. Gert Ferra
 43. Bruno Shllaku
 44. Paskualina Gruda
 45. Erion Isai
 46. Monika Lubonja
 47. Paola Kodra
 48. Blerta Belliu
 49. Albano Prodani
 50. Afrim Agalliu
 51. Astrit Mamaj
 52. Ilirjan Ali
 53. Agron Hamo
 54. Lavdimir Abilaliaj
 55. Matilda Avdyli
 56. Agron Jakupi
 57. Drini Shehu
 58. Jorgaq Tushe
 59. Shkëlqim Jaupi
 60. Jaho Guma
 61. Luli Hoxha
 62. Arjola Basho
 63. Josif Sina
 64. Gjergj Mena
 65. Klea Huta